onsdag 11 april 2012

Porto Moniz en tisdag i april
São Vicente är Madeiras största stad på den norra sidan av ön. Den ligger vid en flod, som mitt i strömmen har ett litet kapell vid foten av en taggig klippa.
 Här startar den smala, med handkraft byggda vägen Via Antigua, mot Porto Moniz . 


 Den 12 kilometer långa Via Antigua tog 12 år att bygga i början 1900-talet. Med spade, hacka och dynamit och med havet djupt under sig på den ena sidan och bergsidans lodrätt stupande klippor på den andra sidan byggde man vägen. Idag verkar det helt ofattbart att man för bara några år sedan hade
denna väg som enda förbindelse mellan São Vicente och Porto Moniz. Man fick ha god framförhållning, kännedom om vägen och inte vara rädd för att backa sitt fordon till mötesplatserna för att trafikera denna sträcka.  


Vi parkerade vid hamnen där en valfångarstation låg fram till 1980-talet. En valbåtsflotta bestående av två enkla kanotliknande båtar med besättning från Azorerna fångade de första valarna utanför Porto Moniz i januari 1940.


Numera är hamnen samlingsplats för dykare, som med båt transporteras ut till intressanta områden.
Havssköldpadda är det många som vill uppleva i dess rätta element och inte uppspikad på en planka som souvenir, vilket var en vanlig syn i Funchals fiskekvarter för några tiotal år sedan. Havssköldpaddan fanns redan för mer än 150 miljoner år sedan, men jakt, överfiske och föroreningar utgör risk för utrotning. En av varje tusen nyfödda sköldpaddor kan nå vuxen ålder idag. Byggnaden till vänster inrymmer ett litet akvarium, som visar det lokala livet i havet. 
De mycket taggiga klipporna bildades under den senast vulkaniska aktiviteten på Madeira för cirka 12 000 år sedan. 


Lavaklipporna bildar naturliga havspooler, där friskt vatten spolar ut och in. Mellan de vassa klipporna har stigar anlagts för att underlätta för de badsugna.  Det finns alltid de som vill gå sina egna vägar.
Strandpromenaden är nyligen helt moderniserad, vackert följer den havet och erbjuder många små butiker och serveringar med rofyllda utblickar.
Upp, upp på vindlande vägar mot Madeiras högplatå, Paúl da Serra.

Halvvägs upp bunkrar vi kaffebröd i en liten paderia gömd bakom detta körsbärsträd.


Kor som gärna poserar och lämnar gödsel för alla och envar att skyffla i säckar och ta hem till trädgården.
Vi svängde ner mot Prazeres vid den södra sidan av Madeira. Strax väster om Madalena do Mar stannade vi och drack kaffe. Där spolades en bro bort vid den stora översvämningen 2010 och ersattes av en gungande spång. Stora mängder sten och jord ligger kvar likt en grå och beklämmande öken.   
  2 kommentarer:

 1. Fantastiska bilder ! Och vilka fina fotomodeller du har :)

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. Hallå där nere! Den här veckan har vi haft besök av en Närking. Trevligt! När kommer syster hans?
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera