lördag 16 juni 2012

ArtipelagKonsthallen Artipelag hade pressvisning härom söndagen. Om detta hade vi ingen aning, när vårt lilla sällskap på fyra personer nalkades den oregelbundna byggnaden i skogsgläntan. Den förste vi mötte var grundaren själv, Björn Jakobson, som artigt hälsade på oss.
Björn och Lillemor Jakobson har haft stor framgång med sin skapelse Babybjörn. De vill nu ge något tillbaka till det svenska samhället. Hundratals miljoner kronor går till deras projekt, en konsthall på Värmdö, i en underskön skärgårdsmiljö. På behändigt avstånd från Stockholm når man Artipelag med bil, båt till egen brygga eller med buss från Vasagatan eller Värmdö Marknad. Entréhallen är stor och luftig och de snedställda väggarna gör att ljud inte studsar och atmosfären blir lugn och behaglig. Behaglig är också doften från de väggar, både inom och utomhus, som är bestrukna med tjära. Betongväggarna är råa och har relief av formvirket.  
Trots att vi kunde räkna oss till allmänheten fick vi fritt röra oss i lokalerna, dock icke i konsthallarna. Här finns en konsert - och konferensanläggning, designbutik och aktivitetsutrymme för barn, ett café samt en gourmetrestaurang. 
   Konst stötte vi på både här........och där.Figurer av Maria Miesenberger finns i, på och .... 
......runt hallen.


I butiken fann vi naturligtvis bärselen som är en av 17 produkter som bekostar Artipelag.Bärselen som konstverk.
En handgjord vas liksom .....    


....denna designade stol hör till det som kan köpas i den lilla butiken.


Stolen återfinns i den finare restaurangen och i konferensrummen.


Idén till bygget fick Björn Jakobson när han stod och betraktade en klippvägg i Vaxholm och fick där ingivelsen att förena konsten med naturen. Han förvärvade mark och presenterade ett förslag, men Vaxholms kommun sade nej.

  

Istället blev projektet genomfört på Hålludden på Värmdö.
Ingen klippvägg men väl en vacker berghäll är bevarad inne i entréhallen.Naturen är varsamt gallrad och....
....en spång, här och där med bänkar utplacerade, leder ner mot Baggensfjärden där båten med konstentusiaster kan färdas från Stockholm genom den inre skärgården till Artipelag. 
Dock hade tidningen Expressens utsände representant missat hela vitsen med konsthallens namn. 

2 kommentarer:

  1. Hej! Hur går man tillväga om man vill använda en av ovanstående bilder till ett kollage om Artipelag? Kan man använda bilden fritt om man anger källan, eller hur funkar det? Svara gärna via e-post sarasarmad@hotmail.com
    /Sara

    SvaraRadera
  2. OK Sara att använda mina bilder, gärna med hänvisning till källan.
    Anne-Marie

    SvaraRadera