lördag 10 november 2012

De sju kullarnas stad

Lissabon är liksom Rom "de sju kullarnas stad". Några av dem är ganska höga med "miradouros", det portugisiska ordet för utsiktsplats, på toppen.Den pampigaste utsikten får man från Castelo de São Jorgekullen i Alfama. En staty av Alfonso Henriques står vid entrén och hälsar välkommen.  

 
 
 Park, stenlejon  och murar i all ära, den verkliga upplevelsen kommer först när man ställer sig på utsiktsterrassen. 

 
Här syns en del av Lissabons vackraste torg Terreiro do Paco, Slottsterrassen, eller som det officiellt helt trist heter Praca do Comércio, Handelstorget. Låga palatslängor omgärdar torget på tre sidor och minner om att kungens slott låg här ända fram till den stora jordbävningen 1755. Den fjärde sidan  öppnar sig mot floden Tejo.    


 
Praca da Figueira där minibussar fraktar turister från jordens alla hörn upp till fortet.
 
 
Plötsligt avtecknar sig mot himlen en man med en alldeles egen ukiksplats.
 
 
En central utsiktsplats når man med Elevador de Santa Justa, en hiss som ritades av en lärjunge till Gustave Eiffel. Den blev klar 1902 och drevs med ånga men blev elektrifierad redan 1907. Översta våningen har en terrass med utsikt över Rossiogatan, São Jorgeslottet och Baixas. Fler hissar finns i staden, men de påminner mer om bergbanor.  
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 kommentarer:

 1. Du är fantastisk ! Så mycket du tar reda på och så mycket du redan kan. Lissabon gillar jag och ännu mer i trevligt sällskap !

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med ett glatt och entusiastiskt resesällskap blir en resa än mer minnesvärd.
   Vi tar en ny sväng!
   Kramar Anne-Marie

   Radera
 2. Aha! Mina misstankar är bekräftade! Att ni var där tillsammans.
  Kram /Kerstin

  SvaraRadera