torsdag 7 april 2011

Cabo Girão


Igår föll det oss in att besöka Cabo Girão, bergsklippan som stupar 580 meter rätt ner i havet. En utfärd som är en obligatorisk sevärdhet för turister på Madeira.

Först år 2003 byggdes en linbana ner till havet för lantarbetarna, som under tidigare århundraden endast kunnat nå sina odlingar med båt. Där finns också en liten strand för badsugna utan anlag för svindel, bara att blicka ner får mig att hisna (det går förstås bra att blunda under färden). På klippan strax bredvid får man ha ögon i nacken när man rensar ogräs plus starka ben när skörden skall bärgas.I diset i fjärran breder Funchal ut sig. Katedralen i staden är uppförd av block av tuffen utvunnen ur klippan vid Cabo Girão. 
En legend berättar att när Madeiras upptäckare Zarco första gången såg klippan i solnedgången, var den så rödlysande att han trodde att han nått djävulens port, varpå han vände sitt skepp. Girão betyder just vändplats.

5 kommentarer:

 1. Så härligt att jag hittade hit!
  Vi brukar vara på Madeira minst två veckor varje år, så nu har du en följare som gärna vill läsa vad du skriver om den gröna ön i Atlanten.

  Karin

  SvaraRadera
 2. JA, det var jag som aldrig gick fram till staketet och tittade ner utan istället betraktade eukalyptusträden i bakgrunden. Svindlande höjder är inget för mig som trivs på platta Öland.Men vackert är det på bild.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 3. Grodmisstaget har jag också varit med om. Och en annan gång var det en syrsa. Allt är inte fåglar som piper och kraxar.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera
 4. Hej !
  Åh, vilken härlig utsikt ! :) Den vackra gröna ön frestar med sin grönska och värme.

  Många kramar
  Anci

  SvaraRadera
 5. En stilig herre att ha på väggen tackar jag inte nej till, men han bör vara avmålad.

  Kramar till er
  Anci

  SvaraRadera