söndag 27 november 2011

Äntligen nådde vi toppen av Pico do Arieiro

                          
                                                                                                           
     

På TV kunde man i februari 2010 få veta, att den portugisiska regeringen, efter många år av osäkerhet, beslutat att uppföra en militär radarstation på toppen av Pico do Arieiro, ett av Madeiras populäraste turistmål.

                                                                         


.
 I augusti samma år tänkte vi fara upp och se hur långt bygget framskridit men stoppades av en vakt, som meddelade att sommarens enorma brand på Madeira ännu ej var släckt på Pico do Arieiro.

Vi vände om, men gjorde ett nytt försök efter några månader, för att åter igen bli stoppade. Nu var det för mycket snö!Men tredje gången gillt och vad möter oss, en enorm golfboll!Toppen myllrade av turister och alla frös i den kalla vinden.En och annan startade sin bergsvandring härifrån, för att nå Madeiras högsta topp Pico Ruivo.

                                                              

Pico do Arieiro är skyddsområde och har den högsta nivån av skydd inom Europeiska unionens lagstiftning!

Toppen är den enda kända häckningsplatsen för en liten sjöfågel, Zino Petral, en globalt utrotningshotad art, med endast 65 till 80 par som återfinns på Madeira. Bränderna 2010 dödade tre vuxna fåglar och 65 % av ungarna.

Invånarna i Nunnornas Dal i närheten av häckningsplatsen, hävdade länge att de nattliga klagande lätena från fågeln under häckningssäsongen var röster från avlidna nunnors själar!
                                                          
Birdlife i Portugal har sedan år 2000 motsatt sig byggandet av denna radarstation på  Pico do Arieiro. De har varit oroade att dess konstruktion och drift kan ha negativ inverkan på den lilla sällsynta fågeln.
Men tyvärr visade det sig att inga argument var tillräckliga för att övertyga myndigheterna på Madeira eller de på fastlandet att planerna borde stoppas.                                                         

                                                    

2 kommentarer:

 1. Man ska inte ge upp !
  Jaha, är det så det ser ut där nu.

  Bilden på fågeln är underbar ! Var har du hittat den ??

  Ha det så bra !

  Kram
  Anci

  SvaraRadera
 2. En liten petrells överlevnad ligger förstås mig varmare om hjärtat än all världens radarstationer. Glad advent på er och hoppas att palmen frodas.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera