fredag 18 november 2011

Banana da Madeira

En presentation av Madeira startas med fördel i saluhallen, Mercado dos Lavradores, belägen i Funchals äldsta stadsdel.
Invändigt ger marknaden ett ljust intryck tack vare sitt atrium. Från galleriet, en trappa upp, får man en god överblick över det mångfärgade sortimentet av blommor, frukt och grönsaker. Varje årstid har sitt speciella utbud, men alltid hela berg av bananer.Bananerna har på "krokiga sjövägar" kommit till Madeira, där den odlats sedan 1500-talet. Frukten kommer ursprungligen från Sydostasien, där arabiska sjöfarare förde den vidare till Afrika. Portugiserna upptäckte bananens läckerhet och tog den med sig hem till Europa.
Madeiras speciella banan är dvärgbananen endast 8 till 10 cm lång. Den är mycket söt och trivs utmärkt i det subtropiska klimatet. Bananen är dock känslig och lämpar sig inte för långa transporter.
De bästa skördarna får man längs kusten, men ända upp till 300-400 meters höjd trivs den.
Bananplantan växer upp på ett år och ger en skörd på 30-40 kilo. Den blir 5 till 10 meter hög om man räknar med de stora bladen, själva stammen är bara cirka 1,5 meter. När bananstocken skördats blir stammen utnyttjad till kreatursfoder och de torra bladen används till att binda upp vinplantor med.
En planta producerar en blomma från vilken den enda bananklasen utvecklas. Medan bananklasen växer, kommer det ut små skott från rötterna. Då klasen har skördats, har plantan gjort sitt och bonden hugger av den och låter det kraftigaste skottet bli kvar. En ny planta är på gång! 


1 kommentar:

  1. Jag blir varje gång imponerad av hur mycket du kan (eller tar reda på) !
    Bilderna är också bra och nu får du gärna berätta mer.

    Kram
    Anci

    SvaraRadera