onsdag 21 december 2011

Tre små byar på Madeira

Vi valde solkusten, som är full av ljus och färger och sockrad med små hus utspridda på sluttningarna, för vår  söndagsutflykt.


Vägen går väster ut ur Funchal mot Câmara de Lobos, staden med de färggranna fiskebåtarna och med vinodlingar och bananodlingar uppåt land. Fortsätter sedan till Ribeira Brava och längs med kusten till Ponta do Sol, som namnet anger, har den de flesta soltimmarna på ön.Vägen fortsätter i  mjuka kurvor och går ibland nästan ända ner till havet.
Sedan följer Madalena do Mar, med en vacker strandväg mellan havet och fiskarnas småhus och därefter Calheta, som betyder "liten vik".På Madeira finns många orter utan "eget" namn. Det vill säga, de kan heta Estreito da Calheta som betyder "Nära Calheta" eller till exempel Lombo da Rocha i översättning " Ryggen på Rocha".

I byn ovanför Calheta, Estreito da Calheta, med en vidunderlig utsikt över hav och berg, stannar vi för en förmiddagsfika och en promenad.Området kring kyrkan har fått en nyanlagd park med mjuka gräsbevuxna kullar, lekpark och modern belysning, påminnande om forna tiders galgbackar!


Vid denna anspråkslösa julkrubba, intog vi vår medhavda lunch.


Den lilla hunden vaktade idogt husses plantering bunden med en kort repstump.


Nästa stopp på resan är i den traditionella fiskebyn Paul do Mar, med vindlande gränder, en ståtlig man på ett stort stenblock och med början till helrenovering av byggnaderna närmast havet. 

Ställningen hålls på plats med snörstumpar och krokar i fasaden.Redan vid torget i grannbyn hälsar skyddshelgonet oss välkomna i Jardim do Mar. Byn är omgiven av dramatiska berg, stora bananodlingar, en fantastisk strandpromenad med chans till underhållning i form av surfing. 


Några surfare väntade på lämpliga vågor, men plaskade mest omkring.

Jardim do Mar är känd över hela världen för att vara den bästa surfplatsen på Madeira.
Stora tävlingar har tidigare förekommit här såsom år 2000 Red Bull Big Wave Challenge och 2001 World Surfing Championship.   
  
  

1 kommentar:

  1. Åh, det ser varmt och skönt ut ! Men ni får ju tyvärr inte se vår julsnö :)

    Kramar
    Anci

    SvaraRadera