onsdag 28 december 2011

Estreito de Câmara de Lobos

På slingriga vägar från Câmara de Lobos tar man sig upp till Estreito de Câmara de Lobos med stora bananodlingar längs med vägen. Då man kommer högre upp, ersätts bananerna av vinodlingar, som så här års ståtar med djupt rödbruna lövhyddor, senare under vintern fälls bladen helt och man kan se att mellan vinstockarna odlas andra grödor.Vid infarten till byn har några tusenåriga olivträd planterats och i bakgrunden skymtar lapptäcket av odlingar av vin, frukt och grönsaker. Kyrkan, som sig bör, mitt i byn.En välkomponerad utomhuskrubba med finurligt rinnande vatten framför kyrktrappan.


Varm mössa av den äkta, tjocka stickade sorten, som är så karaktäristisk för Madeira...........och några som bjuds ut till turisterna.En antik besprutningsutrustning och....


...en fin gammal leksak i samma affär lockade, men var inreder man med sådana fynd?


Ägaren till den här butiken bjöd hem oss på ett glas likör och bolo de mel, plus... 


...att vi fick se hans julkrubba i vardagsrummet.

Ett talesätt på Madeira är, att när ett hus är försett med fler än två fönster på fasaden, är det ett förnämt hus. Vår värd är en förnäm herre, men så kör han också taxi på nätterna!


Från terrassen kunde man blicka in till ett femstjärnigt hotell, Quinta do Estreito, där mangårdsbyggnaden till en ursprunglig stor vingård numera hyser en elegant restaurang.     


Vingården breder ut sig i sluttningen nedanför restaurangen. Där odlar ägaren på 12 000 kvadratmeter mark vinsorten Verdelho, av vilket han tillverkar ett eget, mycket gott bordsvin.Vägg i vägg med vår värd ser vi ett typiskt maderianskt hus med små figurer, som avslutar takfoten.
Nedanför skymtar en av livsmedelskedjan Sás senast öppnade butiker. Vilken synlig och fascinerande omdaning symboliserar inte denna gatukorsning. 


2 kommentarer:

 1. Nya vyer, nya insikter !

  Kramar till er
  Från Anci

  SvaraRadera
 2. Ja, våra öar är vackra och exotiska, var och en på sitt vis. Just idag skulle jag dock kunna byta gråa regniga Öland mot Madeira. God fortsättning!
  Kerstin

  SvaraRadera