torsdag 12 januari 2012

Curral das Freiras
Curral das Freiras betyder Nunnornas Dal och har genom århundraden haft anknytning till Santa Claraklostret i Funchal. Madeira härjades på 1560-talet av ett stort antal franska pirater under ett par veckor. De stal, dödade, förstörde och våldtog. För att skydda sig sökte sig nunnorna hit ner i den isolerade dalen. De kunde försörja sig genom de odlingar de hade haft här sedan tidigare. Idag finns här inga nunnor, men orten har varit bebyggd sedan 1700-talet.


Från Eira do Serrado har man, från en utskjutande klippa, en hisnande utsikt över den trånga dalen med de omgivande taggiga bergen. 


Teorin att dalen är en gammal vulkankrater har visat sig vara felaktig. Det är floden Ribeira dos Socorridos "de räddades flod", som med vatten från de högre upp belägna bergen under miljontals år grävt ut ravinen på sin färd mot havet.


Härifrån kan man till fots försiktigt närma sig dalens botten.

Dalgången har ända fram i våra dagar varit isolerad. Först 1959 kunde den första bilvägen tas i bruk. Elektricitet fick man vänta på till år 1961.

På bergssluttningarna ner mot dalen växer rikligt med kastanj, för vilket orten är speciellt känd. Under november firas Festa da Castanha, kastanjefestivalen, då man kan passa på att smaka likörer, bakverk och värmande soppor med kastanjeprägel.


2 kommentarer:

 1. Tack för inlägg och påminnelsen om en del av den fina ön ! Det ser varmt och skönt ut.

  Hälsa S !

  Kramar till er båda
  Anci

  SvaraRadera
 2. Läste i tidningen för några dagar sedan att två kvinnliga danska turister omkommit i dalen. De "överraskades" tydligen av mörkret och föll ner någonstans.
  Kram
  Kerstin

  SvaraRadera